Kvinnor inom den digitala sektorn i regionen Nouvelle-Aquitaine – Frankrike – regionalt observatorium för professionell jämlikhet mellan kvinnor och män.
BLOGG, DIGITALISERING, SYSSILLESÄTTNING, JÄMLIKHET, FRANKRIKE
Principala resultat av undersökningen som genomfördes år 2021 av Cap Métiers för DRDFE och regionen. Regional kontext av sektorn Med 37 000 arbetstillfällen inom den digitala sektorn rankas regionen Nouvelle-Aquitaine som sjätte i Frankrike. Digitala arbeten är koncentrerade till urbana områden. Totalt kommer den digitala sektorn att stå för över 7 000 nya anställningar, exklusive tillfälligt arbete, under 2020. Den digitala sektorn är inte särskilt kvinnodominerad, med 23% kvinnor i sektorn (inom IT, telekommunikation och relaterade tjänster eller tjänsteleverans inom den digitala domänen: expertis, konsultation, grafik, grafisk design osv.). För att belysa orsakerna till denna låga könsfördelning genomförde Cap Métiers Nouvelle Aquitaine, på begäran av DRDFE (Regionaldirektoratet för kvinnors rättigheter och jämställdhet) och regionen, en undersökning med fokus på könsskillnader i orienteringsprocessen för dem som är inskrivna i högre digital utbildning. Baserat på observationen att flickor missgynnas inom högre utbildning inom vetenskaperna, trots att de utgör nästan hälften av studenterna i sista året på gymnasiet, syftar denna studie till att få en bättre förståelse för mekanismerna bakom orienteringen mot utbildning och karriärer inom den digitala sektorn, och särskilt orsakerna till att kvinnor avhåller sig från postgymnasiala utbildningar. Målet är att analysera i vilken utsträckning kön kan ha påverkat motivationen, valen och förväntningarna hos personer inom högre utbildning inom den digitala sektorn.- ❖ Betydelsen av ens egen roll i vägledningen är relativt mer framträdande hos män än hos kvinnor.
- ❖ Mer än hälften av respondenterna fick inte specifika presentationer om digital utbildning och/eller karriärmöjligheter under sin skolgång, och en betydande del av dem uttryckte ånger över detta. En mycket högre andel kvinnor än män som inte fick presentationer om digital teknik ångrade detta.
- Arbetsmiljö
- Arbetslivets balans
- Lön
- – Om jag hade varit kvinna kanske min attraktion för litteratur hade blivit bättre märkt. En man inom IT är vanligare än en kvinna. Stereotyperna kvarstår trots ansträngningarna.
- – Det finns många exempel på män som gör karriär inom dessa yrken. Många manliga intervjuare.
- – Bryta ner stereotyper, dekonstruera representationer, ändra mentaliteter genom att öka medvetenheten om diskriminering och sexism genom utbildning.
- – Uppmuntra alla att fatta egna val och se till att flickor får självförtroende och inte längre är rädda för att gå in i så kallade manliga studiefält genom att ge dem bästa möjliga stöd när de är i minoritet, utan att stigmatisera dem.
- – Förbättra bilden och attraktiviteten för digital utbildning och arbete genom konkreta informationsåtgärder och uppmuntra flickor att delta.
- – Erbjuda unga människor ett bredare könspektrum av personer som representerar sektorn inom utbildning och anställning för att hjälpa dem att bättre kunna föreställa sig själva.
- – Kommunicera neutralt om utbildning och arbete utan könsskillnad eller positiv särbehandling: jobb har inget kön!
- – Gör kampen mot diskriminering och sexism till ett mål som delas av alla genom att agera på alla möjliga sätt: införande av goda praxis-avtal, rapportering av sexistiskt beteende, utbildning i att hantera sådana situationer.
Dela:
Relaterat inläggs
Empowering Careers in a Digital Age: Unveiling the Impact of DIGI-BREAKER PLUS (DB+) Meeting’s Key Outputs
The DIGI-BREAKER PLUS (DB+) initiative is more than a mere collaboration; it’s a forward-thinking partnership aimed at breaking barriers and
Bryta hinder och bygga gemenskap för effektiv, hållbar och inkluderande digitalisering av vuxenhandledningstjänster
DIGI-BREAKER+ (DigiBreaker+) är ett ambitiöst projekt, finansierat av Erasmus+ Cooperation Partnerships Programme, med syfte att främja en inkluderande och hållbar
Samling av god praxis för e-vägledning i hela Europa
MOTIV-ACTION-projektet syftar till att skapa nya karriärmöjligheter för arbetslösa vuxna genom att öka och förbättra digitala vägledningstjänster i Europa. Projektpartners
Lettlands erfarenhet av e-karriärvägledning
Få en inblick i Lettlands erfarenhet av e-karriärvägledning.
De främsta målen med MOTIV-ACTION-projektet är att utveckla innehållet i en utbildningskurs som
IO1: Insamling av goda exempel
Databasen för bästa praxis IO1 tillhandahåller relevant information – delad direkt av dess genomförare – om några av de mest
Europeisk e-vägledning för lärande och karriär (EAEA-evenemang)
Den 13 september 2022 mellan klockan 13:30 och 16:00 med en kostnadsfri lunch.
Huis van het Nederlands Brussel, Rue Philippe de